CHOCOLATE CHIPS ALA FAMOUS AMOUS
Bahan-bahan:
1 cawan butter
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung jagung
1 s/k soda bicarbonat
1 cawan gula halus
1 cawan gula perang
2 1/2 cawan oat yg dimesin halus (sukat oat dan kemudian dimesin hingga halus)
12 oz. chocolate chips (eryne gune brand Hershey)
1/2 s/k garam
9 oz. chocolate Cadbury (parut)
2 biji telur
1 s/k baking powder
1 1/2 cawan chopped nuts ( walnut, almond & hazel)
1 s/k vanilla
Cara:
1. Pukul butter dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur dan vanilla, campurkan tepung, oat, garam, baking powder dan soda bikarbonat.
3. Masukkan chocolate chips Hershey, Cadbury bar (yg dah di parut) dan kekacang, sebatikan semua bahan dan gaul rata.
4. Kemudian sudukan ke dalam loyang dlm jarak 2 inci.
5. Bakar dalam 15min pd suhu 170 degree celcius.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kpd kwn2 yg nk resepi kue pau.(dpt 15 biji )
Bahan-bahan:
1 cawan butter
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung jagung
1 s/k soda bicarbonat
1 cawan gula halus
1 cawan gula perang
2 1/2 cawan oat yg dimesin halus (sukat oat dan kemudian dimesin hingga halus)
12 oz. chocolate chips (eryne gune brand Hershey)
1/2 s/k garam
9 oz. chocolate Cadbury (parut)
2 biji telur
1 s/k baking powder
1 1/2 cawan chopped nuts ( walnut, almond & hazel)
1 s/k vanilla
Cara:
1. Pukul butter dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur dan vanilla, campurkan tepung, oat, garam, baking powder dan soda bikarbonat.
3. Masukkan chocolate chips Hershey, Cadbury bar (yg dah di parut) dan kekacang, sebatikan semua bahan dan gaul rata.
4. Kemudian sudukan ke dalam loyang dlm jarak 2 inci.
5. Bakar dalam 15min pd suhu 170 degree celcius.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kpd kwn2 yg nk resepi kue pau.(dpt 15 biji )
Utk Doh
1/2 kg tepung gandum
1 paket yis( mauripan)
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan minyak jagung
1 1/4 cawan air suam
secubit garam
Inti - apa2 jer ek!!!!
Cara-cara
1. Bancuh gula dengan air suam.
2. Dalam mangkuk lain, gaulkan tepung, yis dan minyak jagung. Tuangkan air gula sikit2 dan
uli sehingga menjadi doh yang lembut.
4. Bulat2kn doh jadi 15 bebola kecil. Biarkan doh selama 10 minit.Bila dah naik, uli lagi skali.
5. Bentukkan bulat, leperkan dan isikan inti. Buatlah sehingga habis. Lepas tu biarkan doh pau
naik sekali ganda (lbh krg 40 minit - 1 jam).
6. Panaskan periuk kukus. Kukus pau selama 10 minit.
7. Pas tu blh la d NGAPP!!!!!!klau x jdi buat lg skli.
8. Pas tu jgn lupa hntr kat saya ek!!!!!hehehee……
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan bahagian bawah :
1 cawan tepung jagung
5 cawan air
1 cawan gula/ikut kesesuaian sendiri
1 camca besar pandan emulco/pewarna hijau
1 biji buah lai / sengkuang cina- dipotong dadu kecil2
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kek Pisang Lembab dan Gebu
Bahan-bahan:
300g pisang dilecek
240 g tepung gandum - lebih suka guna tepung superfine
180 g gula castor - kalau suka kurang manis guna 160 g aje
4 biji telur
160 ml minyak jagung
1 sudu teh ovalette
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
secubit garam
Cara membuatnya:
Campurkan semua kedlm mixer, putar sehingga kembang dan gebu putih.
Masukkan dlm loyang dan bakar pd suhu 160C selama 1 jam atau sehingga masak
Pastikan adunan setengah drp loyang krn kek akan naik sekali ganda.
Bahan-bahan:
300g pisang dilecek
240 g tepung gandum - lebih suka guna tepung superfine
180 g gula castor - kalau suka kurang manis guna 160 g aje
4 biji telur
160 ml minyak jagung
1 sudu teh ovalette
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
secubit garam
Cara membuatnya:
Campurkan semua kedlm mixer, putar sehingga kembang dan gebu putih.
Masukkan dlm loyang dan bakar pd suhu 160C selama 1 jam atau sehingga masak
Pastikan adunan setengah drp loyang krn kek akan naik sekali ganda.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuih Tako
( boleh dapat 58 bekas )
Bahan-bahan bahagian bawah :
1 cawan tepung jagung
5 cawan air
1 cawan gula/ikut kesesuaian sendiri
1 camca besar pandan emulco/pewarna hijau
1 biji buah lai / sengkuang cina- dipotong dadu kecil2
Cara-cara :
- Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali buah . Kacau hingga tepung jagung larut sepenuhnya.
- Masak di atas api sederhana besar sambil dikacau sehingga adunan mendidih.
- Masukkan buah dan kacau rata.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan kuih tako.
Bahan-bahan bahagian atas :
1 cawan tepung jagung
7 cawan santan -( boleh gunakan 2 cawan susu segar + 5 cawan santan )
Garam secukupnya
7 cawan santan -( boleh gunakan 2 cawan susu segar + 5 cawan santan )
Garam secukupnya
Cara-caranya :
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan sebatikan.
- Masak di atas api sederhana besar sehingga pekat dan mendidih.
- Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi dan sejukkan.