Resepi




KEK BATIK LAIN DARI YANG LAIN
1 cawan gula 
4 biji telur
1/2 ketul butter
5 sudu besar koko
5 sudu besar milo
2 cawan nestum 
1/2 tin susu pekat
1 susu teh esen vanilla
1 paket @ lbh krng 1/2 kg biskut marie


cara2:
1.  masukkan kesemua bahan ke dalam kuali. - kecuali biskut marie.
2.  kacau dengan api yang perlahan sehingga pekat.
3. bila dah pekat masukkan biskut marie - biarkan sekeping2.jgn d patah2kan supaya cantik bila di potong.
4. lapikkan loyang 8"x 8" atau tupperware dengan aluminium foil. ( supaya senang nak angkat bila dah sejuk )
5. masukkan adunan tadi dan tekan2 dengan padat.
6. ssimpan di dalam peti sejuk hingga keras.
7. terbalikan bekas apabila nk memotong.
8. potong dengan menggunakan pisau yang tajam.
9. hidangkan.  GERENTI  SEKALI RASA PASTI TAK LUPA!!!!




CHOCOLATE CHIPS ALA FAMOUS AMOUS

Bahan-bahan:
1 cawan butter
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung jagung
1 s/k soda bicarbonat
1 cawan gula halus
1 cawan gula perang
2 1/2 cawan oat yg dimesin halus (sukat oat dan kemudian dimesin hingga halus)
12 oz. chocolate chips (eryne gune brand Hershey)
1/2 s/k garam
9 oz. chocolate Cadbury (parut)
2 biji telur
1 s/k baking powder
1 1/2 cawan chopped nuts ( walnut, almond & hazel)
1 s/k vanilla

Cara:
1. Pukul butter dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur dan vanilla, campurkan tepung, oat, garam, baking powder dan soda bikarbonat.
3. Masukkan chocolate chips Hershey, Cadbury bar (yg dah di parut) dan kekacang, sebatikan semua bahan  dan gaul rata.
4. Kemudian sudukan ke dalam loyang dlm jarak 2 inci.
5. Bakar dalam 15min pd suhu 170 degree celcius.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kpd kwn2 yg nk resepi kue pau.(dpt 15 biji )

Utk  Doh
    1/2 kg tepung gandum
    1 paket yis( mauripan)
    1/2 cawan gula pasir
    1/4 cawan minyak jagung
    1 1/4 cawan air suam
    secubit garam
    Inti - apa2 jer ek!!!!
    Cara-cara
   1. Bancuh gula dengan air suam.
   2. Dalam mangkuk lain, gaulkan tepung, yis dan minyak jagung. Tuangkan air gula sikit2 dan  
       uli sehingga menjadi doh yang lembut.
   4. Bulat2kn doh jadi 15 bebola kecil. Biarkan doh selama 10 minit.Bila dah naik, uli lagi skali.
   5. Bentukkan bulat, leperkan dan isikan inti. Buatlah sehingga habis. Lepas tu biarkan doh pau  
       naik sekali ganda (lbh krg 40 minit - 1 jam).
   6. Panaskan periuk kukus. Kukus  pau selama 10 minit.
   7. Pas tu blh la d NGAPP!!!!!!klau x jdi buat lg skli.
   8. Pas tu jgn lupa hntr kat saya ek!!!!!hehehee……

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kek Pisang Lembab dan Gebu

Bahan-bahan:

300g pisang dilecek
240 g tepung gandum - lebih suka guna tepung superfine
180 g gula castor - kalau suka kurang manis guna 160 g aje
4 biji telur
160 ml minyak jagung
1 sudu teh ovalette
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
secubit garam

Cara membuatnya:

Campurkan semua kedlm mixer, putar sehingga kembang dan gebu putih.
Masukkan dlm loyang dan bakar pd suhu 160C selama 1 jam atau sehingga masak
Pastikan adunan setengah drp loyang krn kek akan naik sekali ganda.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kuih Tako
( boleh dapat 58 bekas )

Bahan-bahan bahagian bawah :
1 cawan tepung jagung
5 cawan air
1 cawan gula/ikut kesesuaian sendiri
1 camca besar pandan emulco/pewarna hijau
1 biji buah lai / sengkuang cina- dipotong dadu kecil2
Cara-cara :
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali buah . Kacau hingga tepung jagung larut sepenuhnya.
  2. Masak di atas api sederhana besar sambil dikacau sehingga adunan mendidih.
  3. Masukkan buah  dan kacau rata.
  4. Tuangkan adunan ke dalam acuan kuih tako.
 Bahan-bahan bahagian atas :
1 cawan tepung jagung
7 cawan santan -( boleh gunakan 2 cawan susu segar + 5 cawan santan )
Garam secukupnya
Cara-caranya :
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan sebatikan.
  2. Masak di atas api sederhana besar sehingga pekat dan mendidih.
  3. Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi dan sejukkan.